Светът се сбогува с певицата и активистка Шинейд О'Конър. Погребалният кортеж

...
Светът се сбогува с певицата и активистка Шинейд О'Конър. Погребалният кортеж
Коментари Харесай

С музика и аплодисменти: Светът се сбогува с Шинейд О`Конър

Светът се сбогува с певицата и активистка Шинейд О'Конър. Погребалният конвой на певицата минава през ирландския град Брей, графство Уиклоу, преди тя да бъде заровена частно. Крайморският град се намира на към 15 благи южно от Дъблин, където е родена Шинейд О'Конър.

Преди съвсем две седмици 56-годишната певица и активистка беше открита мъртва в дома си в Херн Хил, Южен Лондон. От полицията оповестиха, че гибелта ѝ не се преглежда като подозрителна.

Аплодисменти звучат, до момента в който погребалният конвой минава около брега на морето в Брей. Катафалката е обсипана с цветя, а опечалените я следват компактно. От уредба звучи музика. Много хора в тълпата държат флагове, в това число ирландски трибагреници и флагове на ЛГБТ.

Погребалният конвой по-рано беше спрян пред дома на певицата в Брей, където получи бурни овации. Пред остарялата къща на Шинейд О'Конър в е спрял микробус Volkswagen Beetle, който пускал песните ѝ от четири огромни колони на покрива.

Известно е, че певицата е била почитател на микробусите Beetle. Собствениците споделят, че са били помолени от другари на фамилията да слязат и да пуснат музиката ѝ, тъй като Шинейд обичала микробусите VW. Те са и част от кортежа.

I feel honoured that Sinead O'Connor spent the last 15 years of her life in my hometown of Bray, Co Wicklow, and that the inhabitants have turned out en masse for her funeral and to celebrate her life. I'm sure there'll be a grand wake for her tonight in the town.
— Am Fear Dorcha (@FeardorchaR)
Вълнуващ монумент на Шинейд О'Конър беше открит на ската на хълма в Брей, където днес тя ще бъде заровена. Почитта към певицата е формирана от бели букви с височина девет метра, изписващи " ÉIRE SINÉAD " със сърце в средата. Всяка от буквите е изрязана на ръка, а по-късно надписът е сниман от въздуха благодарение на дрон.

I feel honoured that Sinead O'Connor spent the last 15 years of her life in my hometown of Bray, Co Wicklow, and that the inhabitants have turned out en masse for her funeral and to celebrate her life. I'm sure there'll be a grand wake for her tonight in the town.
— Am Fear Dorcha (@FeardorchaR)
Погребението на Шинейд О'Конър през днешния ден включваше молитва от имам - в символ на почитание към нейната ислямска религия. Имамът, определен да води мюсюлманската заупокойна молитва, съобщи, че за него е " чест " да го направи.

Шейх доктор Умар Ал-Кадри, който е ислямски академик и основен имам в Ислямския център на Ирландия, се е срещнал със звездата през 2018 година

" Днес съм необикновено признателен за опцията да повеждам мюсюлманската погребална молитва за дъщерята на Ирландия, Шинейд О'Конър, известна още като Шухада Садакат ", сподели той, признавайки ислямското име, което тя одобри, откакто стана мюсюлманка.

" За мен е чест да бъда част от това събитие и изричам сърдечна признателност на фамилията за признаването и приемането на нейната мюсюлманска еднаквост ", добави той.

Шейх доктор Умар Ал-Кадри произнесе надгробна тирада на погребението: Надарена с глас, който развълнува цяло потомство младежи, тя можеше да разплаче слушателите с неземното си звучене. Достатъчно е да чуем акапелната ѝ версия на Danny Boy или обичайна ирландска мелодия Molly Malone, с цел да разберем това за нейната заложба. Гласът на Шинейд носеше в себе си нотка на вяра, на намиране на пътя към дома. Ирландският народ от дълго време е намерил в песента разтуха от страданията на тази долна обител и Шинейд не беше изключение, а споделяйки тази разтуха, тя донесе наслада на безчет хора по света. Точно както Шинейд О'Конър сплоти разнообразни души посредством изкуството си, по този начин и вие оркестрирахте симфония на единството по време на последния ѝ път.

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс и ирландският министър-председател Лео Варадкар също участваха на погребението, което беше частно.

" Скръбта и признателността към живота и творчеството на Шинейд О'Конър демонстрират дълбокото въздействие, което тя оказа върху ирландския народ. Уникалният принос на Шиниъд включваше прекарването на огромна накърнимост, съчетано с великолепно, извънредно равнище на творчество, което тя избра да съобщи посредством гласа си, музиката и песните си ", заяви Хигинс.

Той добави, че приносът ѝ е бил " свръхестествен " в музикално отношение, само че е идвал от човек, който е извличал " невероятна болежка, може би прекомерно огромна, с цел да я понесе ".

Лиам О Маонлай, вокалист на ирландската група Hothouse Flowers, съобщи, че Шинейд О'Конър ще бъде запомнена като " популярен актьор ".

Според него тя е била " подготвена да разклати малко дървото, да сложи огледало на това по този начин наречено общество, в което се намираме ", само че също по този начин е била човек, който е " трансформирал болката в хубост ".

О Маонлай е в Брей, с цел да отдаде почитта си, тъй като е бил другар с О'Конър - само че това не значи, че е бил пощаден от нейните фамозни директни отзиви.

" Тя беше смела, знаете ли. Тя пристигна на първия ни концерт в Лондон и не го хареса. Смяташе, че съм позьор, и го направи обществено притежание. Но след това ми се извини. Беше супер занимателна и вкоренена в това какво значи музиката за човешката еднаквост ", споделя той пред Би Би Си.

Певицата е родена като Шинейд Мари Бернадет О'Конър през декември 1966 година в Гленагери, графство Дъблин, и има мъчно детство. Тя е третото от петте деца на Шон О'Конър и брачната половинка му Мари. Двойката се омъжва млада и връзката им, постоянно бурна, завършва, когато О'Конър е на осем години. В последна сметка О'Конър се реалокира да живее при татко си, само че постоянно бяга от учебно заведение, с цел да върви да краде по магазините.

Като тийнейджърка е настанена в Дъблинския център за образование " Ан Грианън ". Една от монахините ѝ купува китара и я среща с преподавател по музика, което довежда до старта на музикалната кариера на О'Конър.

На 16-годишна възраст татко ѝ я реалокира в учебно заведение пансион в Уотърфорд, където един преподавател вижда гения ѝ и ѝ оказва помощ да запише демо касета с две свои композиции. Среща се с продуцента и композитор Колм Фарели и дружно с други музиканти основават групата Ton Ton Macoute. Те незабавно вършат усещане и когато се реалокират в Дъблин, О'Конър напуща учебно заведение, с цел да отиде с тях.

Според фамилията на певицата О'Конър " е обичала да жиота в Брей и хората в него ". Чувството наподобява е било взаимно.

Том Далтън, музикант от Брей, който организира акустични сесии в локална механа, си спомня за ново лице, което се причислява към групата му Celtic Grace за неподготвено осъществяване през 2019 година

" Хората знаеха коя е тя, само че ние не вдигнахме звук, никой не я помоли за фотоси и не ѝ сподели нищо. Не искахме хората да я тормозят, тъй като тя живееше единствено на към четири порти разстояние. Тя беше просто феноменална, феноменална дама и подобен гений ", казва Том Далтън.

Той прибавя, че тя постоянно е била забелязвана в града, разхождайки се по крайбрежната улица или посещавайки близкия лицей, където се обучавала да оказва помощ на хора с психологични проблеми.

Един човек споделя пред Би Би Си, че тя постоянно е можела да бъде забелязана пред къщата си да следи вълните от един от розовите си столове. Той споделя, че в Брей се носят клюки, че през последните дни на плажа е изхвърлен розов стол и това е този, който в този момент е пред някогашния ѝ дом.

Местната съветничка от Зелената партия Ерика Дойл декларира пред ирландската телевизия RTÉ, че след първичното " уау ", което всички са създали, когато тя се е преместила в Брей, всички са я оставили на мира и са се грижили за нея.

Изабел Ферер пътува от Дижон във Франция, с цел да се сбогува с певицата. Тя сподели пред BBC, че певицата е била нейната " обичана в миналото ". Изабел има татуировка с подпис на О'Конър.

" Представяйки дамите, тя беше надалеч напред във времето си, доста от дълго време. Харесвах я. Тя е значима за мен ", сподели тя.

Макар че Изабел по този начин и не е съумяла да види обичаната си певица на концерт, тя счита, че е значимо да ѝ каже последно довиждане персонално.

" Мислех си, че може би ще я видя, тъй като издаваше нов албум, в Лондон, само че аз я познавах. Познавах живота ѝ. Тя е доста значима за мен. Толкова е необичайно това възприятие, тъй като не съм нейна другарка, само че се усещам по този начин, като че ли съм. Мисля, че има нещо в душата ѝ, нещо в нея ", сподели тя.

След гибелта на Шинейд О'Конър миналия месец имаше и думи от политически водачи от цяла Ирландия. Министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар съобщи, че музиката ѝ " е била обичана по целия свят, а геният ѝ е бил непостижим ".

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс похвали " достоверността " на певицата, както и нейния " хубав, неповторим глас ".

Разбира се, някои от най-трогателните думи пристигнаха от света на музиката. Певицата Алисън Мойет съобщи, че О'Конър е имала " поразително наличие " и глас, който " чупи камък със мощ от прираста ". " Красива като всяко момиче в близост и в никакъв случай не е търгувала с тази карта. Обичах това в нея. Иконоборец ", добави тя.

Музикантът Тим Бърджис от The Charlatans съобщи, че О'Конър " е била същинско олицетворение на пънк духа ".

Вокалистът на The Smiths Мориси написа, че " тя имаше смелостта да приказва, когато всички останали мълчаха безвредно ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР